
TIPS

Stembereik
Je kan eventueel bij een van de eerste repetities het stembereik van de leerlingen testen zodat ze in de juiste stemcategorie zitten. Dit zal ervoor zorgen dat leerlingen hun stem niet forceren waardoor je efficiënter zal kunnen werken. Hoe je dit kunt doen, vind je op deze site.
Jongens- vs. mannenstemmen
Er zullen waarschijnlijk meer meisjes dan jongens in je koor zitten. Als er toch jongens bij zijn, is het belangrijk om te weten dat:
​
-
Jongensstemmen zwaarder worden tijdens de puberteit. Om te zingen is dat uiteraard niet ideaal, maar het is zeker geen reden om ermee te stoppen. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd dat het belangrijk is om jongens te laten focussen op de lagere tonen en zeker niet langer de hoge te laten zingen.
Hoe omgaan met stemverandering bij jongens?
In onderstaande video ziet u enkele praktische oefeningen die daarbij kunnen helpen.
Concrete tips
-
Als je weinig jongens hebt, kun je ze laten meezingen met de sopraanpartij. Laat ze dat wel in hun eigen octaaf doen om hun stem niet te forceren.
-
Als bepaalde jongens liever even niet zingen tot hun stem volledig is veranderd, kunnen ze ook altijd een (slagwerk)instrument bespelen om je koor te begeleiden. Zo blijven ze wel betrokken.
Cantate Domino
Je zangers voorbereiden
-
Maak je partituur visueel overzichtelijk.
-
Voorzie een goede opname. Online vind je genoeg goede opnames die je kan doorsturen naar je koor.
-
Zoek of maak een vertaling van de tekst. Zo kunnen je zangers die beter begrijpen en zich ook beter inleven.
-
Laat ze de tekst eerst in het juiste ritme en met de nodige expressie lezen. Dan kun je nadien makkelijk de melodie toevoegen.
-
Zorg ervoor dat je zangers steeds al je opmerkingen noteren, zodat je niet alles 100 keer hoeft te herhalen. Het zal je veel energie besparen.
​
Partituren of niet?
-
Bedenk of je met noten wilt werken of een alternatieve manier wilt gebruiken zoals een grafische partituur, enkel tekst... Bespreek dit zeker ook met je leerlingen.
-
Je kan ook helemaal geen partituren gebruiken en werken met voor- en nazang.
-
Als je partituren zou gebruiken, hou er dan wel rekening mee dat je hiervoor zal moeten betalen en dat je ze niet zomaar mag kopiëren. Meer informatie hierover vind je in de infomap van Koor&Stem.
"We leren nummers aan op het gehoor. De partituur wordt geprojecteerd en/of afgedrukt. Parallel met het koor repeteert een groep leerlingen de begeleiding op verschillende instrumenten."
(Stefaan Van Tricht - Sint Bavo)
​
"Ik ben begonnen met partituren waar alle stemmen mooi uitgeschreven stonden. Dit schrikt af voor de leerlingen dus ben ik overgeschakeld naar enkel de teksten."
(Hadewijch Vermeire - Sint-Paulus)